Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης μέσω της Παιδείας για τα Μέσα

Οι «εναλλακτικές ειδήσεις» και η γενικότερη εξάπλωση της παραπληροφόρησης αποτελεί μια σημαντική κοινωνική απειλή που διεισδύει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Οι ψευδείς ειδήσεις και οι παραπλανητικές αφηγήσεις είναι προκλήσεις που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και εποπτεία. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε σοβαρά αυτό το ζήτημα, να ευαισθητοποιηθούμε και να προωθήσουμε τον προβληματισμό σε θέματα παραπληροφόρησης και Παιδείας για τα Μέσα.

site_MEdia2

Εκδήλωση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Οι Νέοι απέναντι στην παραπληροφόρηση:

Δράσεις στην Κύπρο από και για μαθητές και νέους

Οι ομάδες νέων των έργων ΑΝΤΙσώματα στην ΠΑΡΑπληροφόρηση και Co-creating Media Literate Youth παρουσίασαν μια εκδήλωση για την Παραπληροφόρηση και την Παιδεία για τα Μέσα

Χρηματοδότηση δράσεων με θέμα:

Καταπολεμώντας την Παραπληροφόρηση μέσω της Παιδείας για τα Μέσα.

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Έργο Horizon 2020 Co-Inform, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, σε συνέχεια του συνεδρίου με τίτλο «Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης μέσω της Παιδείας για τα Μέσα» προκήρυξαν πρόγραμμα χρηματοδότησης δράσεων για το παραπάνω θέμα.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού η Επιτροπή Αξιολόγησης των υποβολών επέλεξε δυο προτάσεις για χρηματοδότηση: το έργο «Αντισώματα στη παραπληροφόρηση» από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το έργο «Co-Creating Media Literate Youth» από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. 

Αντισώματα στην Παραπληροφόρηση

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ANTISOMATA-3

Στο έργο «Αντισώματα στην παραπληροφόρηση» σχεδιάζουμε, αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε σε πιλοτικά σχολεία ένα πρότυπο βιωματικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση των μέσων ενημέρωσης κατά της παραπληροφόρησης. Ο κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη της μεταγνωστικής στάσης και της ικανότητας των εφήβων μαθητών να αντιμετωπίζουν κριτικά την πληροφόρηση στα ψηφιακά μέσα. Χρησιμοποιούμε την κλιματική αλλαγή ως υποδειγματική περιπτωσιολογική μελέτη για την ψηφιακή παραπληροφόρηση, καθώς πρόκειται για ένα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) καυτό θέμα στο οποίο υπάρχουν πολλές πληροφορίες και παραπληροφόρηση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μαθητές, μέλη της Επιτροπής  Νεολαίας CyberSafety σε συνεργασία και καθοδήγηση από δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και  υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου  στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων «Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης μέσω της Παιδείας για τα Μέσα (Combating MisInfromation through Media Literacy)», από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η επιχορήγηση «Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης μέσω της Παιδείας για τα Μέσα» υποστηρίζεται μεταξύ άλλων, από το  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, το  πρόγραμμα «HORIZON 2020 Co-Inform» (#770302) και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου ή τη σελίδα στο Facebook.

Co-creating Media Literate Youth

Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου

Co-creating Media Literate Youth Logo-01

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου είναι διαχειριστής του προγράμματος «Co-Creating Media Literate Youth». Στόχος του προγράμματος είναι να εισάγει τους νέους και τις νέες της Κύπρου, καθώς και το ευρύτερο κοινό, σε θέματα ενημέρωσης όπως είναι τα θεσμικά θέματα που οδηγούν στην αύξηση της παραπληροφόρησης καθώς επίσης να προωθήσει τα εργαλεία επαλήθευσης γεγονότων. Το πρόγραμμα στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να οδηγήσει στην αύξηση του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού, της μισαλλοδοξίας και της ομοφωνίας καθώς και να προσδιορίσει παραδείγματα όπου οι αντιλήψεις σε συγκεκριμένες θεματικές όπως τα θέματα φύλου, η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων κ.ά. διαδίδονται εσφαλμένα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την στήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Horizon 2020, ως μέρος του Προγράμματος «Co-Inform».

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του Προγράμματος «Co-Creating Media Literate Youth», το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου θα πραγματοποιήσει 10 εργαστήρια (workshops) με θεματικές σχετικές με την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις (Δεκέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021) τα οποία θα είναι ανοικτά στο κοινό για συμμετοχή και ενεργή παρακολούθηση. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα των εργαστηρίων μπορούν να ανακτηθούν εδώ. Επιπλέον, στόχος του Προγράμματος είναι η συγγραφή ενός χρήσιμου tool kit με εργαλεία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την επαλήθευση γεγονότων (Φεβρουάριος 2021) καθώς επίσης η συγγραφή ενός εγγράφου πολιτικής (Μάρτιος 2021), το οποίο θα τύχει διαχείρισης από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και θα προωθηθεί στους φορείς χάραξης της πολιτικής στην Κύπρο. Τέλος, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα μεγάλο συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματά του σε αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς, τεχνοκράτες, ειδικούς, τη νεολαία και το ευρύτερο κοινό (Μάιος 2021).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα δημοσιευθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα «Co-Creating Media Literate Youth», μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου στο email info@cyc.org.cy ή στο τηλέφωνο 22878316.

LogosBannerGR2