Έναρξη Πραγματοποίησης Δωρεάν Διαδικτυακών Εργαστηρίων Ανοικτά σε Νέους και Νέες σχετικά με την Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης
Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου ανακοινώνει την έναρξη διαχείρισης του Προγράμματος «Co-creating Media Literate Youth». Στόχος του Προγράμματος είναι να συμβάλει στη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, τόσο στην Κύπρο όσο και παγκοσμίως. Προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις έχουν την ικανότητα να πολώσουν και να διχάσουν την κοινή γνώμη, να προωθήσουν τον βίαιο εξτρεμισμό και την ρητορική μίσους και, συνεπώς, να υπονομεύσουν την δημοκρατία και να μειώσουν την εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες. Στον 21ο αιώνα, αυτά τα προβλήματα είναι πιο διαδεδομένα από ποτέ και η ανάγκη για γραμματισμό της νεολαίας στα μέσα ενημέρωσης είναι πλέον υψίστης σημασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου ανακοινώνει την πραγματοποίηση 10 εργαστηρίων (workshops) τα οποία θα εστιάζουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης καθώς και δεξιοτήτων γνώσεων στα μέσα επικοινωνίας όπως είναι εργαλεία ελέγχου και επαλήθευσης στοιχείων. Επιπλέον, σε συνεργασία με οργανισμούς, το ΣυΝΚ σκοπεύει να εκπαιδεύσει τους νέους και τις νέες στον εντοπισμό και την καταπολέμηση δημοφιλών παρανοήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με κοινωνικές ομάδες και άλλα θέματα επικαιρότητας, όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ+ ατόμων, η ρητορική μίσους, τα θέματα φύλου, τα θέματα κλιματικής αλλαγής, τα οικονομικά ζητήματα και τα θέματα δημοκρατίας.
Τα 10 εργαστήρια διδασκαλίας κριτικής σκέψης και γνώσεων στα μέσα επικοινωνίας θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω zoom στο διάστημα Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021 και είναι ανοικτά για συμμετοχή τόσο σε νέους/νέες όσο και στο ευρύτερο κοινό και θα προσφέρονται δωρεάν. Όσοι/όσες συμμετέχουν ενεργά σε τουλάχιστον 8 από τα 10 εργαστήρια θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και θα έχουν προτεραιότητα στη συμμετοχή στα δύο μικρά συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν για την συγγραφή της εργαλειοθήκης επαλήθευσης ειδήσεων (toolkit) και του Εγγράφου Πολιτικής (Φεβρουάριος-Απρίλιος 2021), με πλήρη κάλυψη των εξόδων διαμονής και διατροφής τους (περισσότερες πληροφορίες πιο κάτω).
Δείτε αναλυτικά τα 10 εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν, τους εισηγητές και εισηγήτριες της κάθε θεματικής καθώς επίσης τις ημερομηνίες πραγματοποίησής τους.
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, 18:00-19:30 Δημοσιογραφική δεοντολογία – Αλήθεια – Παραπληροφόρηση – Χαλκευμένες ειδήσεις Μέρος Α΄
Δρ. Γιώργος Παυλίδης, διδάκτωρ Δημοσιογραφίας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020, 18:00-19:30 Δημοσιογραφική δεοντολογία – Αλήθεια – Παραπληροφόρηση – Χαλκευμένες ειδήσεις Μέρος Β’ Δρ. Γιώργος Παυλίδης, διδάκτωρ Δημοσιογραφίας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, 18:00-20:00 Verification tools Μάριος Ρούσσος, Δημοσιογράφος
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, 18:00-20:00 Fake news εν καιρώ πανδημίας Μάριος Ρούσσος, Δημοσιογράφος
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, 18:00-19:30 Το φύλο στα ΜΜΕ: στερεότυπα και εναλλακτικές απεικονίσεις
Μαρία Αγγελή, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS)
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, 17:30-19:30 «H κλιματική αλλαγή δεν είναι αληθινή» και άλλες ιστορίες παραπληροφόρησης Νατάσσα Ιωάννου, Φίλοι της Γης (FOE)
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, 18:00-19:30 Αναπαραστάσεις της έμφυλης βίας στα ΜΜΕ
Μαρία Αγγελή, Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS)
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, 18:00-20:00 FakeNews στον Κόσμο της Οικονομίας Μάριος Ρούσσος, Δημοσιογράφος
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, 18:00-19:30 Παραπληροφόρηση και στερεότυπα για ΛΟΑΤΙ άτομα στα ΜΜΕ Μέλος τουACCEPTCY
Ιανουάριος 2021 (date/time tbc) “How misinformation and propaganda affect democracy and international relations” Ομιλητής/τριαtbc
Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στον σύνδεσμο εδώ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 στις 17:00. Οι ενδιαφερόμενοι/μενες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε όσα εργαστήρια θέλουν. Σε περίπτωση που συμμετέχουν σε τουλάχιστον 8 σεμινάρια, θα λάβουν Πιστοποιητικό Συμμετοχής. Πριν την έναρξη του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα λαμβάνουν μέσω email τον σύνδεσμο zoom για την συμμετοχή τους στα εργαστήρια.
ΓενικοίΣτόχοιΠρογράμματος «Co–creating Media Literate Youth»:
Γενικοί στόχοι του προγράμματος «Co–creating Media Literate Youth” είναι 1) να εφοδιάσει τους νέους και τις νέες με δεξιότητες γνώσης στα μέσα επικοινωνίας, μέσω της συμμετοχής τους στα εργαστήρια που διοργανώνονται (Νοέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021) να δημιουργήσει μια εργαλειοθήκη (tool kit) με σημαντικές πληροφορίες και εργαλεία σχετικά με τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης η οποία θα προκύψει μέσω των 10 εργαστηρίων (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2021), και τέλος να εκπονήσει ένα έγγραφο πολιτικής με τις συστάσεις των νέων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των προβλημάτων που δημιουργεί (Μάρτιος-Απρίλιος 2021). Τα έγγραφα πολιτικής θα υποβληθούν στην Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου για να ψηφιστούν ως επίσημα έγγραφα πολιτικής του οργανισμού. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ένα τελικό συνέδριο (Μάιος 2021).
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Co–creatingMediaLiterateYouth» χρηματοδοτείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την στήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Horizon 2020, ως μέρος του Προγράμματος «Co–Inform».
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα «Co–CreatingMediaLiterateYouth», μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου στο email info@cyc.org.cy ή στο τηλέφωνο 22878316.