Co-creating Media Literate Youth

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του Προγράμματος «Co-Creating Media Literate Youth», το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου πραγματοποίησε 10 διαδικτυακά εργαστήρια (workshops), σε μια πληθώρα θεματικών, σχετικά με την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις (Δεκέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021) τα οποία ήταν ανοικτά στο κοινό για συμμετοχή και ενεργή παρακολούθηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των νέων. Τα διαδικτυακά εργαστήρια είχαν στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να οδηγήσει στην αύξηση του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού, της μισαλλοδοξίας και της ομοφωνίας καθώς και να προσδιορίσει παραδείγματα όπου οι αντιλήψεις σε συγκεκριμένες θεματικές όπως τα θέματα φύλου, η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων κ.α. διαδίδονται εσφαλμένα.

Τα δέκα εργαστήρια οπτικογραφήθηκαν και έχουν αναρτηθεί στο κανάλι του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου στο youtube όπου μπορεί να τα παρακολουθήσει ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε άτομο το επιθυμεί, πατώντας εδώ.

Το πρόγραμμα «Co-Creating Media Literate Youth» χρηματοδοτείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την στήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Horizon 2020, ως μέρος του Προγράμματος «Co-Inform».

Τα διαδικτυακά εργαστήρια αφορούσαν τις εξής 10 θεματικές:

  1.  Δημοσιογραφική δεοντολογία – Αλήθεια – Παραπληροφόρηση – Χαλκευμένες ειδήσεις (Μέρος Ά και Β’)

  2. Verification Tools

  3. Fake News εν καιρώ πανδημίας

  4. H κλιματική αλλαγή δεν είναι αληθινή” και άλλες ιστορίες παραπληροφόρησης

  5. Το φύλο στα ΜΜΕ: στερεότυπα και εναλλακτικές απεικονίσεις

  6. Αναπαραστάσεις της έμφυλης βίας στα ΜΜΕ

  7. Παραπληροφόρηση και στερεότυπα για ΛΟΑΤΙ άτομα στα ΜΜΕ

  8. Fake News στον Κόσμο της Οικονομίας

  9. Ψεύτικες, χαλκευμένες ειδήσεις και κυπριακό πρόβλημα

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα «Co-Creating Media Literate Youth», μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου στο email info@cyc.org.cy ή στο τηλέφωνο 22878316.

Leave a Reply